Duizenden jaren hebben Chinezen hun kennis verfijnd om hun omgeving in balans te brengen. De leer, Feng Shui, strekt zich sinds kort uit tot aan de auto. Verzekeraar Aon helpt automobilisten gelukkig worden.
Maak de ruiten goed schoon, parkeer je auto nooit met zijn neus in de richting van je huis en knoop een blauw lintje aan de binnenspiegel. Deze adviezen stuurde verzekeringsmaatschappij Aon vorige maand de wereld in. Oké, die schone ruiten snap ik. En die tweede tip met enige moeite ook: in geval van nood kun je sneller vluchten als de auto reeds met zijn neus naar de straat staat. Maar, waarvoor dient dat blauwe lintje? Eerst was dat het symbool tegen digitale censuur, later tégen pesten en vóór de Tsunami-slachtoffers. Maar wat heeft dat met autorijden te maken?
Blauw is de kleur van water en dat zorgt er volgens Aon voor dat je hoofd leeg raakt en dat je in een flow terechtkomt. Nog een tip: strooi zeezout in je auto om negatieve energie van je passagiers te neutraliseren. Als dat niet helpt, of als je ruzie hebt gehad over het kaartlezen, dan moet je rustig gaan zitten, je op de negativiteit focussen en alles loslaten. Tot slot moet je zingen, in je handen klappen en hopla, de ruimte is weer gezuiverd. Mijn theorie over de vluchtweg blijkt overigens niet te kloppen: je mag de koplampen niet op je huis richten omdat er dan agressie naar binnen zou stromen, auto’s zijn immers ‘roofzuchtige tijgers’.
Voor een verzekeraar met wereldwijd 48 duizend werknemers klinken de adviezen behoorlijk zweverig. Ze komen uit de koker van Feng Shui, de duizenden jaren oude Chinese leer om je omgeving in balans te brengen. We hadden al Feng Shui-handboeken om onze huizen en kantoren in te richten, om ons geluk op zakelijk en emotioneel vlak te vergroten en om tuinen en landschappen aan te leggen. En nu is er dus voor de auro een brochure van dertien pagina’s.
Aon lijkt maar half te geloven in zijn eigen verhaal, want voorin staat de waarschuwing dat het bedrijf geen enkele verantwoordelijkheid aanvaardt voor schade die voortvloeit uit het opvolgen van deze adviezen. Wat jammer dat de verzekeraar zich zo negatief opstelt, terwijl er nog zoveel te ontdekken valt over Feng Shui voor auto’s. Neem de reistips uit de dikke Geïllustreerde Encyclopedie van Feng Shui van Lillian Too.
Zij laat je je kua-getal berekenen op basis van je maanjaar. Het mijne is 4 en daarmee hoor ik tot de oostgroep. Reizen naar het zuidwesten moet ik vermijden, die zijn ‘uiterst ongelukkig’. Bij voorkeur moet ik een grote omweg te maken, met een tussenstop waar ik minimaal zes weken moet blijven. Als dat echt niet mogelijk is, kan ik ook drie keer met een stuk bamboe naar het zuidwesten zwiepen. Ook helpt het om wat water in die richting te gooien en 108 maal het mantra mama come come yeh so har te zingzeggen. Een gekromd mes drie keer van links naar rechts halen helpt tegen gevaar uit alle richtingen. Ook voor een lekke band heeft de aan Harvard afgestudeerde Too een tip: op pagina 230 schrijft ze dat je na het verwisselen van de banden andere kleren moet aantrekken om het grote onheil af te sluiten dat je bijna geraakt heeft. Bamboe, water, een gekromd mes, andere kleren: het wordt nog knap vol in de auto, En dan heb ik het niet eens over de symbolen van voorspoed, geluk en rijkdom die ik mee zou kunnen nemen, zoals de driepotige pad, het zeilschip en de perzik. Voor de zekerheid nog een paar Amerikaanse geluksdobbelstenen erbij en een beeldje van Christoffel, de katholieke beschermheilige van de automobilist, en mij kan niets meer overkomen. Maar wat zegt Aon daarover? De eerste en laatste regel van toepaste Feng Shui gaat over rommel. Get rid of it.