• Home
  • Over Tijs vd B
  • Boeken
  • Rotondologie
  • Freelancen
  • English
  • Home
  • Over Tijs vd B
  • Boeken
  • Rotondologie
  • Freelancen
  • English

Hoe leefbaar is de dorpsstraat?

Het is duidelijk dat het platteland gemiddeld beter scoort dan de stad: in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn de bewoners in doorsnee ‘matig positief’, daarbuiten is de waardering minstens ‘positief’.

Tijs van den Boomen, Vrij Nederland, 30 juli 2011, Leefbaarometer.nl (beeld)

 

Is de stad gezond voor mensen? Word je er gek van, of juist creatief? Sociaal of juist eenzaam? Kun je beter in de Stationsstraat wonen of in de Dorpsstraat? Het lijkt of iedereen vooral díe gegevens vermeldt, die zijn of haar betoog ondersteunen. Interessant is daarom de ‘leefbaarometer’, een objectieve database die is gekoppeld aan de kaart van Nederland. Hij is in opdracht van het ministerie van VROM ontwikkeld door twee onafhankelijke onderzoeksbureaus.
De leefbaarometer brengt alle dorpen en steden van Nederland in beeld. Het is een zeer gedetailleerd systeem: je kunt op het niveau van straten en pleinen zien hoe tevreden de bewoners zijn over hun leefomgeving. De enige voorwaarde is dat er minstens zeventig huizen bij elkaar staan. De schaal loopt in zeven stappen van ‘zeer negatief’ tot ‘uiterst positief’. Ook is te zien hoe de leefbaarheid zich in de loop van de tijd ontwikkelt: glijdt een straat af of krabbelt ze juist overeind?
Het is duidelijk dat het platteland gemiddeld beter scoort dan de stad: in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn de bewoners in doorsnee ‘matig positief’, daarbuiten is de waardering minstens ‘positief’. Maar het wordt pas spannend als je inzoomt op straatniveau: dan zie je in Amsterdam bijvoorbeeld ineens een groot cluster met de kwalificatie ‘zeer negatief’ in Slotermeer, terwijl de grachtengordel en Oud-Zuid ‘zeer positief’ scoren. Voor de kwalificatie ‘uiterst positief’ moet je de stad uit. Bijvoorbeeld naar Ransdorp, Laren of Bloemendaal.
De leefbaarometer laat zien hoe de waardering voor de woonomgeving verandert. Twaalf jaar geleden stond de stad er nog slecht voor, sindsdien is de score bijna over de hele linie vooruitgegaan. In Amsterdam gold dat niet alleen voor de binnenstad, maar ook voor de Bijlmer en Noord. Alleen flinke stukken van de westelijke tuinsteden, waaronder Slotermeer, maakten een ‘grote negatieve ontwikkeling’ door.
Je eigen straat bekijken? Of de straat waar je naartoe wilt verhuizen? Ga naar leefbaarometer.nl en vink bij ‘zoeken’ aan dat je een straatnaam wilt oproepen. Vul daarna de woonplaats in, klik op ‘selecteer’, vink vervolgens de gewenste straat aan en klik op ‘ga naar’. Vink bij ‘leefbaarheid op’ aan dat je het ‘clusterniveau’ wilt bekijken. Zet vervolgens ‘achtergrond’ op ‘aan’ en de gewenste kaart verschijnt. Kies bij ‘leefbaarheidsituatie’ vervolgens het gewenste jaar. Een andere mogelijkheid is de ‘leefbaarheidontwikkeling’ op te roepen, daarvoor moet je de gewenste periode kiezen.
 

 

 

Share
Tweet
Share
  • Verwante publicaties

    image
    Fietsen door bizar, onbekend stukje Nederland
    NRC Handelsblad, 25 september 2021
    image
    De markt in portretten
    Het Parool, 25 januari 2020
    image
    De markt als sociale oase in tijden van lockdown
    De Groene Amsterdammer, 11 mei 2020
    image
    Rondje Schiphol
    17 juni 2021
    image
    De helden van de straat
    29 september 2018
    image
    Lawaailandschappen
    Archined, 19 oktober 2017

    Copyright 2014 Venus Premium Magazine Theme All Right Reserved.
    Back to top