Deze reisgids omcirkelt Lelystad. Via een caleidoscopische omweg langs steden op de Balkan (Skopje, Pristina en Tirana) en in Zuid-Frankrijk (Marseille), Noord-Engeland (Manchester, Leeds en Liverpool) en Baskenland (Bilbao en Vitoria-Gasteiz), komt hij steeds weer uit in deze beroemde Nederlandse new town.
Een groep architecten, stedenbouwers, vormgevers, kunstenaars en beschouwers onderzocht de stedelijke transformatie in negen Europese steden. Zij zochten antwoord op de vraag: hoe zetten deze steden cultuur(politiek) in als aanjager van stedelijke ontwikkelingen? Is Bilbao, dat zich vijftien jaar geleden op de kaart zette met het Guggenheimmuseum, eigenlijk een voorbeeld? Of maakt zo’n groot gebaar lokaal meer kapot dan je lief is?
Lelystad behoorde niet tot de reisdoelen, maar had, hoewel een maatje kleiner, niet misstaan in het rijtje. Ook deze stad ontbeert een vanzelfsprekende culturele basis en zoekt naar mogelijkheden die te ontwikkelen. Ook deze stad heeft een eigen Guggenheim-achtig gebouw, het feloranje Theater Agora.
In deze associatieve reisgids is Lelystad als onderlegger gebruikt om de resultaten van de reis en de reflecties op de bezochten steden te ordenen en te selecteren. Lelystad herinnert de auteurs aan plaatsen en steden die ze bezochten, aan indrukken, feiten en gedachten die tijdens en na afloop van de reis opkwamen. Zo krijgt de lezer een staalkaart aan culturele interventies voorgeschoteld uit de weerbarstige Europese praktijk.
Dit cahier maakt deel uit van een reeks van vier, die elk op eigen wijze verslag doen van de studiereis What’s up, what’s down – Cultural catalysts in Urban Space. Deze reis van (voorheen) het Fonds BKVB onderzocht in 2010 de culturele politiek in Europese ‘secondary cities’.