Vanuit cultuur-historisch oogpunt is Fort bij Vechten hét kruispunt van Utrecht, en misschien wel van heel Nederland. Hier kruisen twee belangrijke lijnen elkaar, de Limes en de Hollandse Waterlinie. De eerste was de Romeinse verdedigingslinie, die dwars door het land van oost naar west liep. Rond het jaar nul bouwden de Romeinen hier Castellum Fectio. Op hetzelfde punt bouwden de Nederlanders bijna negentien eeuwen later Fort bij Vechten, als onderdeel van de noord-zuidgerichte linie die het mogelijk maakte om in oorlogstijd grote gebieden onder water te zetten en zo de Randstad te beschermen.
De Limes en de Hollandse Waterlinie zijn de twee paradepaardjes van het Belvedere-beleid, dat sinds 1999 probeert om de cultuurhistorie te verankeren in het ruimtelijk beleid van Nederland. Van al deze historische beladenheid is op de foto weinig te merken, het is vooral een ‘speelfort’ en de plek waar het ‘keetkamperen’ begon. Misschien is de man met de groene schoudertas links op de foto op zoek naar historische informatie, de andere mensen in ieder geval niet, zij zijn gekomen voor de manifestatie Vormgevers in hout die dit jaar voor de achtste keer werd gehouden.
‘Hout met een verhaal’ staat op het schoolbord midden in beeld. Links zie je een glimp van de houten kermis, waar kinderen terecht kunnen in een houten draaimolen en een labyrint met uitkijktoren. En omdat in elke man een houthakker schuilt, is er rechts een demonstratie kettingzagen.
Daar staat ook het bord waarnaar de ontredderde man met de groene tas wellicht op zoek is en dat de weg wijst naar de plek waar het informatiecentrum voor de Hollandse Waterlinie tijdelijk is ondergebracht. Pronkstuk van de tentoonstelling is een maquette van acht bij twee meter van de hele linie, die je virtueel onder water kunt laten lopen door ‘te zwengelen aan het inundatiewiel’. Zelfs de educatie is hier speels.
Uit: Kruispunt Utrecht