Home Boeken

Boeken

Klik hier voor het complete overzicht van boeken en longreads

 

Een greep uit de boeken van Tijs van den Boomen

Asfaltreizen – Van Finland naar Portugal over de E3, de Ronde van Nederland, de A2 als Aorta van Nederland en nog veel meer. Welkom in de wereld van de snelweg.

De mobiele stad – Bereikbaarheid gaat niet alleen om snelheid, maar ook om het werk, de winkels en voorzieningen die je daarmee kunt bereiken. Een boek voor forensen en bestuurders, voor architecten en vervoerders, voor verkeersplanners en fietsers.

Handboek Eigen Baas – Hét standaardwerk voor alle zelfstandigen. Al meer dan twintig jaar een baken voor wie voor zichzelf begint of al langer eigen baas is.

De marktgids voor Amsterdam – Met 35 markten en 105 tips eindelijke een complete, handzame gids voor de markt. Met kaarten per stadsdeel en achtergrondverhalen van de zeven belangrijkste markten.

Het land van Lely – Een reisboek door de twaalf provincies, dat langs polders, parken, kanalen, begraafplaatsen, bossen, monumenten en wegen voert. Zo ontstaat een beeld van Nederland, van Rottumeroog tot Sas van Gent.

De vierkante meter – Alle Nederlandse binnensteden zien er hetzelfde uit: dezelfde winkelketens, dezelfde modieuze puien, dezelfde stadsvloeren met sierbestrating. Deze biografie wekt één winkelstraat tot leven, de Eindhovense Demer.

Slim zand – Een portret van Veldhoven, een samenraapsel van vier kerkdorpen dat zich onder invloed van techgigant ASML ongemerkt ontwikkelt tot een global village.


Een greep uit zijn longreads

Groeten uit Vinexland – Ik lunchte in de gratis coffeecorners van de plaatselijke supermarkten, at bij Chinezen en snackbars en via Airbnb logeerde ik bij mensen thuis. Verslag uit een andere wereld.

Turtle 1 – Onze oude auto’s gaan naar Afrika. Maar wat gebeurt er als je tegen de stroom inzwemt? Mister Melles Smets liet in Ghana een auto bouwen en bracht die naar het Westen.

 

Een greep uit de boeken waarvoor hij de redactie voerde

Ruimte voor de Amsterdamse binnenstad – De mix van de binnenstad staat onder zware druk. Onder het motto ‘eigenzinnig, radicaal en van ons allemaal’ schreef Stad-Forum een manifest, plus een plan om ruimte te maken in de binnenstad.

Streetwise Rotterdam – Ontwerpend onderzoek naar de lengte en diepte van de straat. Een samenvatting van het tweejarige studieprogramma van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

Stedelijke vraagstukken, veerkrachtige oplossingen – De weerslag van drie jaar ontwerpend onderzoek van het lectoraat Future Urban Regions, waarin de zes Nederlandse Academies van Bouwkunst samenwerken. Het boek is opgebouwd aan de hand van de drie basisvragen: wie wat en hoe.

Snelweg x Stad – Een onderzoek naar de toekomst van stad en snelweg. Wetenschappers schetsen een historisch en theoretisch kader, zeven breed samengestelde teams presenteren hun ontwerpen voor Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Onder Weg! – Vijftien ontwerpen voor Transport Oriented Development (TOD) aan de Zaancorridor. Vijf ontwerpteams en tien studententeams buigen zich over de ontwerpopgaven tussen Amsterdam en Alkmaar. Met commentaar van wetenschappers en bestuurders.